A working example of conservation principles and sustainable development, the new Nature Place embodies Berks Nature’s belief that nature is essential to our quality of life.  Sited adjacent to an existing classroom building, orientation of the new structure celebrates the environment, providing panoramic views of the surrounding wetlands, making a visual connection with the nearby Neversink Mountain and maximizing daylighting.  Oversized doors in the classroom spaces open to an outdoor deck overlooking the wetlands, gracefully merging the indoors and out.  Deferring to the surroundings, building materials include recycled stone from farm buildings and reclaimed wood from Pennsylvania mushroom farms.

“Our instructions to the architects were to create a simple design, easy to maintain, functional, and respectful of the park. What we have isn't anything I could have envisioned, but it is everything we dreamed of." – Kim Murphy, President, Berks Nature

Details

  • "Clean" and "dirty" classrooms, outdoor learning space, nature play area
  • Lobby, conference rooms, offices, support spaces
  • Trails through wetlands and natural habitats
  • Designed to achieve LEED Silver Certification