Prominently located on Bowdoin’s picturesque campus, the expanded Memorial Hall serves as both an anchor for Bowdoin’s historic north quadrangle and as a “front door” to the campus for visitors approaching from town. Challenged with providing an inviting gesture to pedestrians entering from Maine Street and brightening the north end of campus, the addition locates what in reality is a large amount of space within a facility that appears more modest.

The visually-smaller volume is achieved by placing the addition on a forty-five degree angle in relation to the existing building, locating its main floor at a level within the existing building’s basement level, and pulling it away from the existing building. The addition becomes a “pavilion in the park,” respecting and reflecting its campus neighbors and adjacent landscaping with its green and gray spandrel glass façade.

2001 AIA Maryland Design Award Winner

“Telling of the success of this project and the quality of the work that GWWO brought to bear is the ongoing appreciation that the college and the department continue to witness a year after re-opening.” – Michael Schiff-Verre, Technical Director, Bowdoin College Department of Theater and Dance

Details

  • 610-seat proscenium theater, 200-seat black box theater
  • Drama and dance rehearsal rooms, green rooms, dressing rooms
  • Scene shop, costume shop, seminar room, offices
  • Interior courtyard for reception and gathering